Hvad skal jeg huske ved flytning?

En flytning kan være en stor omvæltning og for mange en helt ny start. Du har måske boet mange år det samme sted – eller det er måske første gang, du skal flytte hjemmefra? Under alle omstændigheder er der mange ting at huske på i forbindelse med en flytning. Derfor har vi hos Thor Logistics strikket en liste sammen til dig over ting, du skal huske ved flytning.

1. Husk at melde din flytning

Du skal huske at melde din flytning til folkeregisteret i den kommune, du flytter til. Det gælder også, hvis du flytter inden for samme kommune. Du kan tidligst melde din flytning 28 dage forud for flytningen og senest 5 dage efter.

Når du har meldt din flytning til folkeregisteret, får de fleste offentlige instanser, pengeinstitutter og forsikringsselskaber automatisk besked om din nye adresse. Dog skal du være opmærksom på, at der stadig er en del, som du selv skal melde flytningen til, bl.a.:

 • Din arbejdsgiver
 • Fagforening og A-kasse
 • Tandlæge
 • Diverse abonnementer

2. Flytter du til en ny kommune?

Hvis du flytter til en ny kommune, kan det være relevant at melde sig ud af foreninger og ind i nogle nye. Det er desuden også vigtigt, at du selv sørger for at skifte læge. Her får du en liste over relevante overvejelser i forbindelse med flytning til en ny kommune:

Skift af læge

Når du flytter til en ny kommune, skal du huske at skifte læge. Det gør du via borger.dk. Husk, at det er gratis at skifte læge, når det sker i forbindelse med en flytning. Der er desuden frit optag hos alle læger, også selvom der ellers er lukket for tilgang, da du har krav på at kunne få læge i den kommune, hvor du bor.

Børn

Det kan være, at dine børn skal meldes ind i en ny institution og/eller skole, når I flytter. Det er dog ikke noget krav, selvom I flytter over kommunegrænsen. Hvis du ønsker, at dine børn skal skifte institution eller skole til en ny i den nye kommune, kan det være en god idé at gøre dette i god tid forud for flytningen.

Hvis det er muligt, anbefaler vi, at du melder børnene ind i den nye institution/skole mindst tre måneder inden, I flytter.

Udmeldelse af fritidsforeninger

Hvis du har været medlem af en fritidsforening el.lign. inden du flytter, kan det være, at du skal ud og finde en ny og tilsvarende i den nye kommune, hvor du flytter hen. Husk samtidig at framelde eventuelle PBS-aftaler i din netbank.

3. Husk at tjekke postkassen

Du skal som regel selv sørge for at ændre navnet på postkassen der, hvor du flytter hen. Sørg for, at det er de rigtige navne, der står på postkassen til den bolig, hvor du skal bo – ellers risikerer du at gå glip af vigtige breve o.lign., fordi de ikke bliver leveret. Postbudet er nemlig ikke forpligtet til at levere posten, hvis det er det forkerte navn, der er angivet på postkassen.

Det er samtidig en god idé, hvis du fjerner dit navn på din gamle postkasse for ikke at skabe forvirring. Som regel vil den nye beboer i din tidligere bolig selv sørge for at ændre navnet på postkassen, men det kan jo være, at der går noget tid, før en ny beboer flytter ind i lejligheden eller huset.

4. Økonomi og flytning

At flytte kan nemt gå hen og blive en dyr omgang, også selvom du flytter i noget mindre for netop at spare penge. Selvom beløbet med tiden vil udligne sig, så er engangsudgifterne i forbindelse med en flytning ofte ret høje, og det kan komme bag på de fleste, hvis de ikke er forberedt. For at undgå ubehagelige overraskelser anbefaler vi derfor, at du tager højde for følgende i forbindelse med en flytning:

 • Offentlig tilskud og støtte
 • Flyttebudget
 • Kørselsfradrag
 • Internet og TV

Offentlig tilskud og støtte

Hvis du får tilskud eller støtte fra det offentlige, skal du være opmærksom på, at de muligvis kan ændre sig ved flytning. Hvis du flytter sammen med en kæreste eller ægtefælle, kan du risikere at miste retten til diverse tilskud og støtte fra det offentlige. Det samme gælder, hvis du har modtaget boligstøtte, dine børn har haft friplads til institutioner eller du har modtaget familie- eller andre ydelser fra det offentlige.

Hvis du har modtaget boligstøtte, skal du huske at genansøge til din nye bolig. Alt efter huslejen, samt boligens størrelse skal du være opmærksom på, at beløbet til boligstøtte højst sandsynligt vil ændre sig ved flytning.

Hvis du flytter sammen med en ven eller veninde, skal du kunne fremvise lejekontrakt for at beholde eventuelle tilskud. Ligeledes vil antallet af beboere i boligen have indflydelse på boligstøtten.

Hvis du står i en svær økonomisk situation, vil det ofte være muligt at få tilskud til flytning eller tage lån til indskud, hvis du flytter i en almen bolig.

Flyttebudget

Det kan være en stor mundfuld at flytte, så derfor anbefaler vi, at du laver et flyttebudget, så du har overblik over alle udgifter i forbindelse med flytningen. Det kunne eksempelvis være:

 • Betaling for selve flytningen
 • Indskud til ny bolig
 • Tilbagebetaling af indskud fra den bolig, du flytter fra
 • Nye møbler
 • Maling – evt. både til den nye og den gamle bolig

Vi anbefaler selvfølgelig, at du benytter dig af et flyttefirma i forbindelse med din flytning, selvom det er billigere at flytte selv eller få hjælp af venner. Med et flyttefirma er du sikker på, at dine ejendele bliver flyttet på sikker og forsvarlig vis, og det giver dig mere tid og overskud til at falde til det nye sted.

Kørselsfradrag

Hvis du flytter væsentligt længere væk fra eller tættere på din arbejdsplads, skal du være opmærksom på, at kørselsfradraget kan ændre sig eller måske forsvinde helt. Husk også at ændre det i din forskudsopgørelse, så du undgår ubehagelige overraskelser fra Skat pga. flytningen.

Internet og TV

Det er de færreste, der kan undvære især internet, men også TV i længere tid ad gangen. Når du flytter skal du derfor huske at opsige dit gamle abonnement, samt tilmelde dig et nyt på den nye adresse – eller få flyttet det eksisterende abonnement over til den nye adresse. Ellers risikerer du, at der sker et overlap og du kommer til at betale ekstra på den gamle adresse – eller du kan risikere at stå uden internet og TV i en periode på den nye adresse.

5. Når du flytter fra din gamle bolig

Når man flytter et nyt sted hen, kan man ofte blive meget fokuseret på den nye bolig. Men det er stadig vigtigt, at du får sagt ordentligt farvel til din gamle bolig, når du forlader den og overlader den til en ny beboer. Her skal du særligt være opmærksom på:

 • At aflæse diverse målere til gas, vand og varme, samt at melde målingerne til forsyningsselskaberne.
 • At gøre grundigt rent.
 • Male og istandsætte, jf. leje- eller salgskontrakten.

Når du overholder aftalerne fra kontrakten, undgår du ubehagelige efterregninger, og du kan være heldig at få en stor del af dit indskud retur, når du flytter.

6. Når du flytter ind i din nye bolig

Når du overtager en ny bolig, er det vigtigt, at du orienterer dig om boligens stand. Du skal særligt være opmærksom på følgende:

 • Rengøringen.
 • Evt. skader og/eller mangler.
 • Aflæs gas, vand og varme i den nye bolig

Hvis boligen ikke er gjort ordentligt rent i forbindelse med overtagelsen, er du i nogle tilfælde berettiget til at modtage en professionel rengøring på fraflytters regning.

Tag billeder, så snart du opdager noget, der ikke er som det skal være og indsend dem til udlejer, boligmægler eller sælger. På den måde sikrer du, at du ikke hæfter for disse, når du engang selv flytter fra boligen, eller du kan være heldig, at udlejer retter op på fejlen med det samme.

Husk at melde aflæsningerne af gas, vand og varme til forsyningsselskaberne. Aflæsnings- samt indflytningsdato skal senest meldes til forsyningsselskaberne 5 dage efter indflytning.

7. Huskeliste til selve flytningen

Til sidst er der blot at tilføje et par gode råd til hvad du skal huske under selve flytningen for at gøre processen lettest for dig selv:

 • Flyt kun ejendele, du har brug for i den nye bolig
 • Lav et overslag over hvor mange flyttekasser, du får brug for. Thor Logistics kan rådgive dig om et gennemsnitligt forbrug, og du kan også leje flyttekasser mm. hos os.
 • Bestil flyttefirma – det er selvfølgelig billigere at flytte selv, hvis man har mulighed for det. Til gengæld kan det være besværligt og tidskrævende. Overvej derfor, om det er vigtigst for dig at spare penge eller om det er vigtigere at spare tid og besvær.
 • Pak de vigtigste ting til sidst, så de bliver pakket ud først.
 • Husk at skrive på kasserne, hvad der er i dem
 • Sørg for at alt er pakket og klar, når flyttemanden kommer – så går flytningen meget hurtigere
 • Gode og nemme snacks og drikkevarer, så I ikke går sukkerkolde under flytningen. Husk også at holde pauser.